Bel ons +(0)527-651761 of stuur een e-mail

Anodebed boringen

Om grote leidingdelen goed kathodisch te beschermen werkt een magnesium anode niet afdoende en worden de gewenste leidingpotentialen niet behaald door het geringe spanningsverschil tussen kathode en magnesium anode. Met opgedrukte stroom via een gelijkrichter en diepte-anodebed kan dat spanningsverschil tussen kathode en anode zelf ingeregeld worden en heeft het een veel breder bereik.

Plaatsing anodebed

Over het algemeen moet de overgangsweerstand van een nieuw diepte-anodebed onder de 3 ohm uitkomen. Voor het bepalen van de grootte van de anodekolom en de diepte van het boorgat doet Korf KB eerst vooronderzoek ter plaatse om de verwachte bodemweerstand vast te stellen. Tijdens de uitvoering na het boren van het boorgat wordt met behulp van een meetsonde de werkelijke bodemweerstand gemeten met intervallen van 5 meter. Op basis van deze gegevens stellen we het anodebed samen uit anodes en dummy’s.

Tijdens de opbouw van de anodekolom dragen we er zorg voor dat de anodes in de bodemlaag komen te zitten met de laagste bodemweerstand. De stroom die vanaf de gelijkrichter naar het anodebed de grond in wordt gestuurd moet een zo laag mogelijke weerstand ondervinden. Daarom worden anodebedden vaak op grote diepte geplaatst, waar zich gunstigere bodemweerstanden bevinden en de stroom zich goed kan verspreiden vanuit de anode naar de te beschermen kathode. Over het algemeen zit de kop van het anobed op -40m t.o.v. het maaiveld, ook om verstoring met andere leiding/kabel-eigenaars te voorkomen en de spanningstrechter aan het maaiveld te minimaliseren.

Korf KB past holle silicium ijzer anodes toe, die in een buis geplaatst worden en vervolgens wordt afgevuld met backfill. Om de buis is zit een koppelframe, wat het aan elkaar koppelen in het veld vereenvoudigt. Korf KB (Kathodische bescherming) bouwt de gelijkrichters op wens van de klant en gebruikt hierbij vaak de Amstel gelijkrichter, welke in diverse uitvoeringen te verkrijgen is. Voor het inbouwen van het gelijkrichtersysteem passen we vaak een dubbeldeur polyesterkast toe, maar ook dit gebeurt op basis van de voorkeur van de klant.

Anodebed boring

Wat kan Korf KB voor u betekenen

 • Korte levertijd anodes en dummy’s door eigen productie
 • Elke gewenste kabellengte leverbaar
 • Gelijkrichter op maat en wens van de klant gebouwd
 • Complete project aanpak nodig? Denk hierbij aan:
  • Assemblage gelijkrichter (gelijkrichterplaat & E-plaat)
  • Assemblage anodekolom (anodes & dummy’s)
  • Plaatsen gelijkrichter & anodebed in het veld
  • Aanbrengen kathodekabels op de leiding
  • Verzorgen LS-aansluiting in gelijkrichterkast
  • Inregelen systeem op wens van de klant