Bel ons via 0527-651761 of stuur een e-mail.

Aanbrengen van een anodebed

Om leidingen onder de grond of in het water Kathodisch bescherming te geven, werkt een magnesium anode alleen niet afdoende. De gewenste leidingpotentiaal wordt niet behaald door het geringe spanningsverschil tussen kathode en magnesium anode. Met opgedrukte stroom via een gelijkrichter en anodebed kan dat spanningsverschil tussen kathode en anode zelf ingeregeld worden en heeft het een veel breder bereik. Het aanbrengen van een anodebed is dus altijd nodig voor een goede bescherming.

Plaatsing anodebed

De overgangsweerstand van een nieuw diepte anodebed moet als resultaat onder de 3 ohm uitkomen. Om dat te bepalen doen wij eerst onderzoek naar de verwachte bodemweerstand. Daarbij bepalen we wat de grootte van de anodekolom en de diepte van het boorgat moet worden. En na het boren wordt met behulp van een meetsonde de werkelijke bodemweerstand gemeten met intervallen van 5 meter. Op basis van die meting stellen we het anodebed samen uit anodes en dummy’s.

Tijdens de opbouw van de anodekolom dragen we er zorg voor dat de anodes in de bodemlaag komen te zitten met de laagste bodemweerstand. Zodat de stroom die vanaf de gelijkrichter naar het anodebed de grond in wordt gestuurd een zo laag mogelijke weerstand heeft. Daarom worden anodebedden vaak op grote diepte geplaatst, waar zich gunstigere bodemweerstanden bevinden en de stroom zich goed kan verspreiden vanuit de anode naar de te beschermen kathode. Over het algemeen zit de kop van het anodebed op -40m t.o.v. het maaiveld. Dat moet om verstoring met andere leiding/kabel-eigenaars te voorkomen en de spanningstrechter op maaiveld niveau te minimaliseren.

Korf KB past holle silicium ijzer anodes toe, die in een buis geplaatst worden en worden afgevuld met backfill. Om de buis zit een koppelframe, wat het aan elkaar koppelen in het veld vereenvoudigt. Wij bouwen de gelijkrichters op wens van de klant en gebruiken hierbij vaak de Amstel gelijkrichter  in diverse uitvoeringen. Voor het inbouwen van het gelijkrichtersysteem passen we vaak een dubbeldeur polyesterkast toe, maar ook dit gebeurt op basis van de voorkeur van de klant.

Anodebed boring

Wat kan Korf KB voor u betekenen

 • Korte levertijd anodes en dummy’s door eigen productie
 • Elke gewenste kabellengte leverbaar
 • Gelijkrichter op maat en wens van de klant gebouwd
 • Complete project aanpak nodig? Denk hierbij aan:
  • Assemblage gelijkrichter (gelijkrichterplaat & E-plaat)
  • Assemblage anodekolom (anodes & dummy’s)
  • Plaatsen gelijkrichter & anodebed in het veld
  • Aanbrengen kathodekabels op de leiding
  • Verzorgen LS-aansluiting in gelijkrichterkast
  • Inregelen systeem op wens van de klant
Boring werkzaamheden voor het aanbrengen van een anodebed.